In de media

Interview boek Slavernij. Ketenen die (nog) niet verbroken zijn

Wilfred Hermans, ‘Martijn Stoutjesdijk: “Je moet die bijbelteksten echt in de ogen durven kijken”,’ in idem, Slavernij. Ketenen die (nog) niet verbroken zijn (International Justice Mission, 2023). Het boekje is hier gratis te bestellen.

Artikel Nederlands Dagblad over Vloek van Cham

Aaldert van Soest, ‘De vloek van Cham: hoe een giftige theorie tot op vandaag wordt doorverteld aan kinderen,’ Nederlands Dagblad 29 juni 2023. Zie hier om het artikel online te lezen.

De theologie podcast

‘In gesprek over het slavernijverleden van Nederland en de rol van de kerken daarin, met Bente de Leede en Martijn Stoutjesdijk’, De theologie podcast, 28 juni 2023, hier te beluisteren.

Interview Nederlands Dagblad n.a.v. verschijning bundel Kerk, Kolonialisme en slavernij

Wim Houtman, ‘Moet de kerk excuses aanbieden voor de slavernij? “Dan moet je eerst weten wat er gebeurd is,” Nederlands Dagblad 21 juni 2023. Zie hier om het artikel online te lezen.

Interview Reformatorisch Dagblad n.a.v. verschijning bundel Kerk, Kolonialisme en slavernij

Jan van Reenen, ‘Onderzoekers: Vloektekst Cham kwam plantage-eigenaren goed uit,’ Reformatorisch Dagblad 21 juni 2023. Zie hier om het artikel online te lezen.

Interview Volzin

Remco van Mulligen, ‘We moeten onze kerken dekoloniseren,’ Volzin 6 (juni 2023), 38-41. Zie hier om het artikel online te lezen.

Bijdrage als Spraakmaker en Gast bij NPO Radio 1

‘De kerk en het slavernijverleden – met Daniëlle Dokman, Martijn Stoutjesdijk, René de Reuver en Jeroen Sytsma,’ Spraakmakers – KRO-NRCV, 1 juni 2023, hier te beluisteren.

Interview Nederlands Dagblad

Marina de Haan, ‘De Gereformeerde Kerk als slavenhouder? “Het is tijd de kerk een spiegel voor te houden”,’ Nederlands Dagblad 19 mei 2023. Zie hier om het artikel online te lezen.

Interview PThUnie, Themanummer Bevrijding

Casper Dullemond, ‘Samen tot een heilzame verwerking van slavernijverleden komen,’ en ‘De gruwelen van de slavernij als waarschuwing,’ PThUnie 17:1 (april 2023), 15-16, 20-21.

Podcast Heilige Grond #28

‘Slavernij, verleden of heden? Met Martijn Stoutjesdijk en Ruben Vlot,’ 24 maart 2023, hier te beluisteren.

De Ongeloofelijke Podcast #118

‘De geschiedenis van slavernij en de immense rol van religie, met Martijn Stoutjesdijk en Stefan Paas,’ EO – NPO Radio 1, 14 december 2022, hier te beluisteren.

Interview Kerk in Stad

Reinder de Jager, ‘Kerk en Slavernij in het Nederlandse rijk: geschiedenis, theologie en erfenis,’ Kerk in Stad (editie 22, 2022). Zie hier om het artikel online te lezen.

Interview De Nieuwe Koers 

Sjoerd Wielenga, ‘Kerk en slavernij in 7 vragen,’ De Nieuwe Koers 7 (september 2022), 26-31. Zie hier om het artikel online te lezen.

Interview Nederlands Dagblad 

Herman Veenhof, ‘Grote beurs voor onderzoeksproject kerk en slavernij,’ Nederlands Dagblad (16 juli 2022), 1. Zie hier om het artikel online te lezen.

Bijdrage Jacobine op 2 (14 november 2021)

Bijdrage aan de aflevering ‘Slavernij en de rol van de kerk’ van het televisieprogramma Jacobine op 2. De aflevering kan hier teruggekeken worden.

Interview Reformatorisch Dagblad (4 juni 2021)

Groot interview naar aanleiding van mijn promotie op 2 juni 2021. Zie hier om het artikel online te lezen.

Interview Nederlands Dagblad (18 maart 2020)

Groot dubbel-interview naar aanleiding van de verschijning van Parabels. Onderricht van Jezus en de rabbijnen. Zie hier om het artikel online te lezen of klik hier voor de pdf.

Foto: Martin Waalboer/ND

Interview n.a.v. symposium slavernijverleden (ELKkwartaal, maart 2020)

Interview naar aanleiding van het symposium over het slavernijverleden waarbij ik de eerste prijs in ontvangst mocht nemen voor mijn essay over de rol van de kerken bij het Nederlands slavernijverleden. Klik hier om het artikel als pdf te lezen.

Radio-interview Zin in Weekend! (KRO NCRV, 15 maart 2020)

Radio-interview naar aanleiding van de verschijning van Parabels. Onderricht van Jezus en de rabbijnen. Klik hier om het programma terug te luisteren (vanaf minuut 32 ben ik aan het woord).

Uitleg ‘Chanoeka Gelt’ voor nu.nl (27 november 2018)

In dit artikel lever ik een bijdrage aan een artikel getiteld ‘Waarom deelt Sinterklaas elk jaar weer chocoladegeld uit?’. Klik hier om het artikel te lezen (hier als pdf).

Webcollege Universiteit van Nederland (20 februari 2018)

Begin 2018 mocht ik een webcollege geven voor de Universiteit van Nederland over mijn promotieonderzoek. Ik deed dat aan de hand van de vraag: ‘Waarom wast de paus de voeten van vluchtelingen?’ Het webcollege is hieronder terug te kijken.

Bijdrage aan discussie m.b.t. Peerke Donders voor Univers (11 januari 2018)

In dit artikel geef ik mijn visie op de koloniale aard van het beeld van de Tilburgse Peerke Donders. Het artikel is hier terug te lezen (hier als pdf).

Interview over ‘jihad-bruiden’ voor Omroep West (4 maart 2014)

Op basis van een ingezonden stuk van mijn hand over Nederlandse jihad-strijders in Syrië, werd ik door Omroep West gevraagd te reageren op het fenomeen ‘jihad-bruiden’. Omroep West filmde mij en maakte er een nieuwsartikel bij. Beide zijn hier terug te vinden (hier als pdf).